Educació Infantil
- Home
- Etapes Educatives
- Educació Infantil
“L’alumne de l’escola IPSE sap i sap aprendre, sap resoldre, té ben integrats els valors humans i cristians, té cura de si mateix, es coneix, s’accepta i se sent feliç.”
Aquesta definició de l’alumne IPSE sorgeix d’un exhaustiu treball amb tots els professionals que intervenen en l’educació dels nostres alumnes i es desplega amb objectius concrets que, qualsevol educador, mestre o professor de l’escola segueix amb rigor i constància en tots i cadascun dels moments amb els que tenim contacte amb els educands. L’objectiu final de l’escola és que tots els alumnes, a l’acabar la seva etapa educativa amb nosaltres, hagin acomplert els objectius que en aquest perfil es proposen.
Objectius del bressol:
- Assolir el grau de seguretat afectiva i emocional adequat al seu moment maduratiu, manifestant i expressant emocions i sentiments.
- Establir relacions afectives positives per adquirir comportaments socials que facilitin la seva integració al grup.
- Participar en les activitats quotidianes d’alimentació, higiene i descans que l’ajudin a adquirir habilitats motrius que propiciïn l’autonomia.
- Comunicar-se i expressar-se a través del moviment, el gest, el joc i la paraula amb l’objectiu de progressar en la millora del llenguatge oral.
- Projectar les vivències pròpies amb una activitat lúdica, potenciant el joc simbòlic.
- Iniciar-se en la descoberta i l’ús del llenguatge corporal, verbal, matemàtic, musical i plàstic.
Objectius del segon cicle d’educació infantil:
- Desenvolupar l’autonomia progressiva en les seves activitats habituals, adquirint seguretat afectiva i emocional i desenvolupant les seves capacitats d’iniciativa i confiança en si mateix.
- Conèixer i controlar progressivament el propi cos, formant-se una imatge positiva de si mateix, de les seves capacitats i limitacions, alhora que afavorint una correcta adquisició dels hàbits bàsics de salut i benestar.
- Comportar-se d’acord a uns hàbits i normes que els duguin a una major autonomia personal i col·laboració amb altres alumnes de l’escola.
- Observar i explorar l’entorn immediat amb una actitud curiosa, identificar-ne les característiques i propietats més significatives que els permetin reflexionar i destacar les relacions que s’hi estableixen.
- Discriminar, relacionar i retenir dades sensorials.
Projectes
Alguns dels projectes més destacats de l’etapa d’infantil són els següents:
El joc simbòlic és un aprenentatge que ajuda a l’infant a entendre el món tot imitant-lo i reproduint-lo, és per això que a l’escola disposem de l’espai destinat al joc simbòlic, on hi ha diversos racons que potencien aquest tipus de joc: la casa, la cuina, la botiga, els metges, etc.
Aquest, ens ofereix infinitat d’aprenentatges pel nen: llenguatge, comprensió del seu entorn i de la realitat que l’envolta, a desenvolupar el pensament creatiu, a socialitzar-se, a compartir espai, joc i joguines amb els companys i també els ajuda a resoldre conflictes.
L’objectiu de l’atelier (taller) és oferir als alumnes l’oportunitat d’explorar i connectar amb una varietat de mitjans i materials. Els espais estan dissenyats per donar-los el temps, la informació, la inspiració i els materials necessaris per expressar efectivament la seva comprensió a través de ‘100 llenguatges diferents’.
.La vivència de l’art des de l’atelier permet treballar de forma multidisciplinària d’una manera lúdica i vivencial, fomenta la creativitat, afavoreix el treball cooperatiu i es converteix en un indret per compartir i relacionar-se.
El llibre blanc és un projecte conjunt escola i família. Aquest, és un reflex de tota la història del vostre fill/a al llarg del parvulari de l’ IPSE
En ell, les famílies i les mestres de l’escola, de manera creativa i lliure, hi fan constar tots aquells esdeveniments que es consideren importants i/o significatius per als nens i nenes, i així, a l’acabar l’etapa d’infantil s’obté un molt bon record d’aquest llarg viatge.
El llibre blanc és un recurs que anirà de casa a l’escola i de l’escola a casa, tantes vegades com es vulgui, i que s’aprofita per poder explicar als companys vivències, anècdotes o per recordar moments viscuts. També serveix a les mestres per potenciar el diàleg entre companys i animar als alumnes a fer explicacions davant del grup.
Aquestes activitats permeten aprendre conceptes matemàtics i de llenguatge d’una manera lúdica i divertida, on l’infant és el protagonista del seu aprenentatge, ja que ell decideix quin joc li ve de gust jugar, en quin se sent més segur, etc. A poc a poc la mestra va convidant a l’alumne a descobrir altres jocs i a provar-los tots.
Hi ha jocs que al tenir el referent davant els resulta més senzill, mentre que d’altres necessiten un esforç cognitiu més gran.
Aquests jocs permeten respectar el ritme evolutiu i d’aprenentatge de cada nen i així evitar la frustració. En infants d’aquestes edats l’aprenentatge esdevé més significatiu quan juga, quan es descobreix per un mateix, quan es manipula i s’experimenta.
Amb l’objectiu de fomentar la tutoria entre iguals, els alumnes de 5è apadrinen un alumne de P5 i acompanyar-lo en el procés d’aprenentatge de la lectura i millorar en la lectura. Un cop a la setmana, els padrins van a veure els seus fillols i dediquen mitja hora a llegir conjuntament i a fer una explicació posterior del que han llegit.
Seguint amb la línia del que es treballa amb els apadrinaments lectors, a l’escola considerem que les convivències que es realitzen cada curs, també són un bon moment d’aprenentatge i ens han de servir per millorar l’assumpció de responsabilitats. És per això que realitzem les convivències de forma conjunta, els alumnes de P5 amb els de 5è de primària (els seus padrins de lectura), i els alumnes de P3 amb els de P4. D’aquesta manera, els alumnes més grans poden acompanyar i ajudar als més petits en els moments que més ho necessiten, com les hores dels àpats o l’hora d’anar a dormir i així també enriquim les relacions socials entre infants de diverses edats.
El Diari d’aula té la finalitat de recollir l’observació de les activitats que es fan a l’aula i poder compartir-les amb les famílies. A fi de curs es fa un recull de les mateixes en forma d’àlbum, que cada infant s’emportarà a casa.
Tal com va dir Aristòtil “Educar la ment sense educar el cor no és educació en absolut”. Des de l’escola, trobem que és una necessitat treballar aspectes relacionats amb el desenvolupament integral de l’alumne i un dels aspectes més importants en aquest procés de creixement és ajudar-lo a ser competent emocionalment.
Per entendre que vol dir treballar l’educació emocional, hem de saber que aquesta, engloba uns continguts que ens ajudaran a desenvolupar unes competències emocionals concretes. De manera resumida podríem dir que treballar l’educació emocional és aprendre a:
- Designar allò que sento i que senten els altres, donant-li un nom.
- Fer ús de les estratègies necessàries per a regular les emocions.
- Ser capaç de fer ús d’aquelles eines que he après per a gestionar les meves emocions, de manera autònoma i eficaç.
- Desenvolupar habilitats socials, no només per saber gestionar conflictes sinó per a relacionar-me amb els altres oferint un model de com vull que es relacionin amb mi.
- Obtenir el bé personal i comú, buscant un model de vida que em faci sentir satisfet, feliç i complet.
Per fer possible el desenvolupament d’aquest projecte que hem denominat: Emociona’t!, l’escola està submergida en una constant formació del professorat en aspectes relacionats amb l’educació emocional. A més, des de fa dos cursos es disposa d’una matèria d’una hora a la setmana, anomenada tutoria al quadrat, que permet treballar aspectes més concrets de l’educació emocional.
El mateix dia a dia de l’escola, però, ens permet treballar de forma espontània i fugaç, conceptes, estratègies i petits detalls emocionalment enriquidors fora del marc de la pròpia matèria esmentada.
La Placeta del Bressol és un projecte que pretén fomentar l’interès i la curiositat dels infants, per tal que puguin anar construint el seu propi aprenentatge. Aquest projecte també treballa el desenvolupament cognitiu i afectiu mitjançant activitats distribuïdes pels diferents espais:
- ESPAI ART I COLOR
- ESPAI CONSTRUCCIONS I CREACIONS AMB MATERIALS NATURALS
- ESPAI SENSORIAL
- BIBLIOTECA
Tots els espais es treballen des de l’experimentació ja que aquesta és bàsica per conèixer el seu entorn immediat d’una manera perceptiva, és a dir, manipulant amb materials diferents.
Alumnes
A l’escola IPSE creiem que totes les situacions on intervenen els infants contribueixen a potenciar-ne les capacitats evolutives. Treballem tant de manera individual, com col·lectiva o en petits grups amb l’objectiu que els alumnes acabin desenvolupant, al llarg del seu pas per l’etapa d’infantil, aspectes tant importants com l’autonomia, el respecte i la convivència.
Al segon cicle de l’educació infantil es realitzen dos projectes al llarg del curs. Els considerem uns estudis científics sobre una temàtica sorgida dels propis interessos dels alumnes. El que busquem amb la realització d’aquests projectes és que cada alumne desenvolupi al màxim les seves capacitats intel·lectuals i humanes i que sigui ell l’autèntic protagonista del seu aprenentatge.
Al llarg del curs també es fomenta la interacció dels alumnes de diferents nivells per assolir valors i competències socials. Alguns dels moments en que a l’escola fomentem la interacció i l’aprenentatge dels uns amb els altres són amb activitats entre el primer i el segon cicle d’infantil, moments de treball cooperatiu entre diferents cursos d’infantil, apadrinaments de lectura d’alumnes de primària a alumnes de P5, presència a les aules per dinamitzar activitats tant lúdiques com acadèmiques dels alumnes d’ESO i batxillerat, etc.