Dl - Dv 8.00 - 19.00 Truca’ns

El joc a l’Educació Infantil

img_3276

EL JOC A L’EDUCACIÓ INFANTIL

 

Pares, pedagogs i educadors coneixem la importància que té el joc en la vida dels infants. Cal entendre el joc en els infants com una activitat seriosa amb la que aprèn de forma natural. Aprendre jugant és una de les característiques que defineix l’etapa d’infantil. El joc és un mitjà d’aprenentatge important que ajuda tant als nens com a les nenes a conèixer-se a si mateixos i al món que els envolta.

 

Dins els jocs que elaborem al Bressol, un dels jocs per excel·lència en la primera etapa de vida dels nostres infants és “LA PANERA DELS TRESORS”. És un joc adreçat a alumnes menors d’un any (de 6 a 12 mesos) i que ja es mantenen asseguts. Ens permet treballar l’educació sensorial i la lògica matemàtica a partir d’objectes quotidians que afavoreixen la manipulació, l’exploració, l’estimulació dels sentits i la capacitat de coordinar ulls, mans i boca, entre d’altres.

 

Generalment es selecciona una quantitat d’objectes de l’entorn natural i quotidià de l’alumne (naturals com pinyes, petxines o pedres; de roba com cintes de colors, roba de vellut o mocadors de diferents textures; de fusta com culleres, capses petites, anelles o pintes; de metall com claus o el mateix triangle musical) i es disposen en una panera de vímet que sigui sòlida, plana, estable i preferiblement sense nanses. Els objectes són triats amb molta cura perquè no suposin un perill pels alumnes i amb la finalitat d’estimular els cinc sentits, oferint així una gran diversitat de qualitats sensorials: textures, colors, formes, sorolls, olors i pes diferents.

 

Els infants són totalment lliures, poden triar l’objecte de la panera que més els agradi i explorar-lo de la manera que vulguin (sacsejar, acariciar, llepar…). En aquest moment, els alumnes juguen sols sense la intervenció de l’adult, que sempre està present per donar-los confiança.

 

Un altre dels jocs característics que utilitzem al Bressol i que conceptualment, com a treball de combinació d’objectes, és una continuació de la panera dels tresors és “EL JOC HEURÍSTIC”. Es tracta d’una activitat d’exploració sistemàtica que es realitza amb alumnes de 12 a 24 mesos d’edat i que té per objectius l’enriquiment del seu desenvolupament físic, mental, social i emocional.

És un joc que aprofita i potencia les accions espontànies dels infants, contribuint a estructurar el pensament, el llenguatge i la relació personal, augmentant la concentració i experimentant sentiments d’èxit i satisfacció.

Per a la realització del joc cal disposar d’un material inespecífic (pots de metall, trossos de corda, taps de suro, motlles d’acer o fustes, entre d’altres), d’un espai convenientment preparat, d’un temps exclusiu exempt d’interrupcions i d’una atmosfera de calma i de tranquil·litat pel grup.

L’exploració i combinació d’uns objectes amb els altres per part dels alumnes conclou amb la recollida autònoma, orientada per l’educadora, per part de tots.

 

No podem oblidar el joc que ens acompanya tant al Bressol com al segon cicle d’educació infantil (de 2 a 6 anys), “El JOC SIMBÓLIC”. És el joc en el qual l’alumne imita les accions de la vida quotidiana del “món dels adults”.

L’objectiu que busquem mitjançant el joc simbòlic, a part de passar-ho bé, és reproduir escenes quotidianes, reals o de ficció. És un joc de simbolització que produeix plaer i satisfacció, alhora que facilita el desenvolupament del llenguatge, de la socialització i la comunicació. Amb aquest joc els alumnes cooperen amb altres companys, tot assumint un rol determinat, establint unes normes de joc i arribant a acords, fets que els ajuden a exterioritzar les emocions i sentiments així com també a resoldre conflictes i tensions.

Amb el joc simbòlic els alumnes també desenvolupen habilitats motrius complexes com bressolar, donar de menjar o escombrar, entre d’altres, i coneixen les funcions i utilització d’objectes i materials d’ús quotidià.

Habitualment, al Bressol, organitzem les aules d’alumnes a partir de 2 anys en racons (racó del supermercat, racó de la sala d’estar, racó de la cuineta, racó de la perruqueria, etc.) i en cada racó es disposen joguines adequades per al joc simbòlic. Aquests racons canvien en funció dels interessos dels infants.

 

Olga Núñez

Mestra d’educació infantil

 

Comments are closed.